Gönderen Konu: Kullanım ömrünü doldurmuş LPG tankları hakkında  (Okunma sayısı 4411 defa)

wordsman

  • İleti: 820
Kullanım ömrünü doldurmuş LPG tankları hakkında
« : Ocak 15, 2011, 05:23:39 ÖS »
Arkadaşlar bu linkteki konu gerçekten ciddi bir konu, ilgimi çekti paylaşmak istedim,

http://www.floryaotogaz.com/Hurda.html



ufgan

  • İleti: 60
Ynt: Kullanım ömrünü doldurmuş LPG tankları hakkında
« Yanıtla #1 : Ocak 18, 2011, 08:34:19 ÖS »
Arkadaşlar bu linkteki konu gerçekten ciddi bir konu, ilgimi çekti paylaşmak istedim,

http://www.floryaotogaz.com/Hurda.html
Selamlar,
Paylaşım için teşekkürler çok güzel bir yazı.
Ayrıca bende bu konu ile ilgili bir başlık açmayı düşünüyordum ki isabet oldu konuyu gördüm. Yazının içeriği ile alakalı değil ama konu başlığı ile alakalı olduğu için müsadenizle buraya yazmayı uygun gördüm.

Babamın aracında tankı kullanım ömrünü doldurmuş karbüratörlü bir LPG sistemi var. Uzun uğraşlar sonucu tankı değiştirmesi konusunda ikna ettim. Bununla ilgili araştırma yaparken bazı bilgilere ulaştım. Öncelikle bunlardan bahsedeyim sonra sorularımı sorayım.
* Tankın ömrü dolmuşsa sadece tankın değiştirilmesi ve gerekiyorsa yakıt borularınında değiştirilmesi yeterlidir.
* Tank değişimi için yeniden muayene, sızdırmazlık raporu, ruhsat değişimi gibi işlemlere gerek yoktur.
* Aracın muayenesinin bitmesine zaman varsa, iç rahatlaması ve ek kontrol için ücretsiz olarak (rapor istenilmediği taktirde) Mühendisler odasından sızdırmazlık testi yapmasını isteyebilirsiniz.
* Muayene de ömrü tükenmiş tanklar değiştirilmeden işlem yapmıyorlar. Eğer muayene yaptırdığınız tarihte Tankın ömrünü tamamlamasına 6 aydan fazla bir zaman varsa bir taahhütname imzalatarak muayeneyi yapıyorlarmış. Babama imzalatmışlar. Gelecek sene içerisinde değiştireceğine dair.
Şimdi sorularıma geçeyim:
1) Karbüratorlu sistemlerde yeni tanklar kullanılabilir mi? Yani bir kaçak olduğundan gazı kesen veya bir kırılma, yırtılma olduğunda gazı emniyetli bir şekilde boşaltan sistemli tanklar.
2) Tankın ömrü dolduktan çok sonra(Örn:1 yıl) değiştirmenin yasal bir cezası var mıdır?
3) Yukarıda yazdığım bilgiler resmi olmayan ağızlardan alınan bilgilerdir. Resmi bir bilgisi olan var mı?

 MMO sının ukatılımıdır."LPG‘li araçların dönüşümünde kullanılan tankların kullanım ömrü 10 yıldır. LPG‘nin korozyon etkisi 10 yıl olarak belirlendiğinden, ömrü dolan tankın değiştirilmemesi durumunda patlama riski oluşturmaktadır. Değiştirilmeyen her tank, pimi çekilmiş bomba özelliği taşımaktadır. Bu nedenle ömrünü tamamlamış LPG tanklarının kullanımı halkımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. Tankların çarpma sonucunda yırtılması ve patlaması söz konusu değildir."

mehmetcan494

  • İleti: 376
Ynt: Kullanım ömrünü doldurmuş LPG tankları hakkında
« Yanıtla #2 : Ocak 20, 2011, 05:00:31 ÖÖ »
Bu konuda herkesin duyarlı olması çok önemli araçlarımızda basınçlı gaz dolu bir tüp taşıyoruz şakaya gelmez muayene yerlerinde bu tüplerinde kontrolü çok önemli yapılıyormu bilmiyorum ama kesinlikle taviz verirlmemeli diye düşünüyorum...