arkadaşlar burada hemen hemen herkes hondaya biniyor ve kimse birbirine hondayı anlatmasın honda ayrı bir keyiftir bastığınız zaman arabanın şahlanması basmadığınız zaman asla hakettiğinden fazla tuketmeyerek en ekonomik araca dönüşmesidir en büyük özelliği, bu aracı kullanan adamların birçoğuda ekonomik kullandığı halde arada keyif sürüşü için aracını şahlandırmadan duramaz. Ancak hafta sonu kullanıcıları kalkıpda honda basma arabasıdır dememeli, sonuçta benim gibi bu arabaya hem işine evine ve birçok yere ulaşım için kullananan hemde hafta sonu keyif için binen var, hafta sonu keyif için bindiğimde asla tuketim hesabı yapmam, ancak durum işe gidip gelmek olunca işler değişiyor, sabah kalktığınız andan eve 1 tl daha fazla para getirmenin aşı döndürmenin hesabı içine giriyorsunuz, bu mantıkla işe giden adam bas bas araba kullanamıyor canım kardeşlerim.
Gelelim tuketim mevzusuna, tuketim kişiden kişiye arabanın bakımından kullanılan lpg sistemine, yol durumuna kadar her faktorden etkilenir, ben yol bilgisayarı olan punto aracımızı kullandığımda bilgisayar 4,5-5,5 arası gezinirken, kardeşim ve babam kullandığında 5,9-6,7 arasında geziyor, gördüğünüz gibi tam 1,5 litre far oluyor aynı araçta sadece sürüş tarzına dayalı fark ile, buda demek oluyorki ben 21 kuruş yakar iken kardeşim ve babam 27 kuruş yakmakta.
Ben aracı ekonomik sürmek istediğimde asla trafiği engellemeden çok düşük ivme ile hızlanırım en önemlisi ise önümdeki aracı hattta onun önündekini dahi takip ederek neredeyse frene 3-5 kez dokunarak, kompressör ile yavaşlayarak iş yerinden eve kadar giderim.
Hal böyle olunca ayda 200-300 tl arası rakam cebimde kalır, bu para ile hafta sonu ailemi alır keyifle sürerim arabamı...
Araçlarımızın en dip yakacağı rakamada biraz aydınlık getirelim. Vtec2 araçlarımızın fabrika verisi 5,5 litredir lpg ile kullanıldığında en iyi sistem olan prins vsi (keihin enjektörlü) kullanıldığını var sayalım (en düşük değere ulaşmak için) lpg nin kalorifik ısı değerinden ötürü benzine göre %20 fazla tüketilmesi kaçınılmaz olup bu değer 6,6 dır ancak ne yalan söyleyeyim ben asla 6,6 rakamını görmedim. bir kaç kez 6,8 e düştüm. oda 6,8 litre yakıyorum demek için yeterli değildir. 7 litre gayet telafuz edilebilir bir değerdir.
Yazdıklarıma istinaden birbirimizi yakıt verisi ile ilgili kırmak mantıksızdır. Bu rakamların ise aracını ekonomik bir şekilde kullandığı halde çok fazla tüketiiğini düşünen arkadaşlarıma yardımcı ve araçlarında bir arızaları mevcut ise onlara buna teşvik için bir yol göstermesini dilerim.
Sağlıcakla kalınız...