Gönderen Konu: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım  (Okunma sayısı 1242202 defa)

tunci

  • İleti: 801
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #800 : Şubat 13, 2013, 12:31:47 ÖS »
Böyle bir aleti arabanın ecusuyla senkronize ettirmek lazım galiba, tek söyleyebileceğim bu :)



fotoaktuel

  • İleti: 286
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #801 : Şubat 13, 2013, 12:34:09 ÖS »
bende var. kullanıyorum. işe yarıyor.

tunci

  • İleti: 801
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #802 : Şubat 13, 2013, 01:45:45 ÖS »
Tam olarak neleri görebiliyosunuz cihazla?

fotoaktuel

  • İleti: 286
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #803 : Şubat 13, 2013, 03:57:36 ÖS »
http://translate.google.com.tr/translate?hl=tr&sl=en&u=http://www.scangauge.com/&prev=/search%3Fq%3Dscangauge%26hl%3Dtr%26tbo%3Dd%26biw%3D1280%26bih%3D863&sa=X&ei=dakbUaCPJaXJ4ATP-IFQ&ved=0CDAQ7gEwAA



motor sıcaklığı, anlık tüketim,  devir saati, akü voltajı,günlük yapılan km, gaz kelebeği açık kapalı durumu, ve daha birçok özellik.

tunci

  • İleti: 801
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #804 : Şubat 13, 2013, 04:11:25 ÖS »
Lİnkte bişi çıkmadı ama gözü sürekli göstergelerde olan birinin işine kesinlikle yarar sanırım. Bu cihazı nasıl bağlıyorlar?

NUJMAN

  • NUMAN YILDIRAN
  • İleti: 525
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #805 : Şubat 14, 2013, 08:50:07 ÖÖ »
Cümleten günaydın.

Cihaz gerçekten güzele benziyor,Fotoaktuel bey montjı nasıl yaptırdınız acaba? Anlık yakıt tüketimini izleye bilmek güzel olsa gerek bayağı özellikte mevcutmuş.
« Son Düzenleme: Şubat 14, 2013, 08:50:31 ÖÖ Gönderen: NUJMAN »

afacanis

  • İleti: 6
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #806 : Şubat 14, 2013, 12:16:30 ÖS »
SeLam aLeyküm site üyeLeri,ben siteye yeni üye oLdum adım Umut,buraya üye oLma sebebim crv hakkında biLgi aLmak,şuan mevcut kuLLandığım araç 2001 modeL vw bora,aracımı satıp bitane crv aLmayı düşünüyorum,1998/2001 modeL düşünüyorum,bana crv kuLLanan arakadaşLar araç hakkında geneL biLgi verirLerse çok sevinirim,bora aLçak oLduğu için değişim düşünüyorum,crv ideaL geLiyor bana....

tunci

  • İleti: 801
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #807 : Şubat 14, 2013, 12:42:39 ÖS »
Hoşgeldiniz Umut Bey. Biz cr-v kullanıcılarına göre iyi bir tercih yapmışsınız. Yakıt haricinde sınıfında en alınası araba bence cr-v dir ama 1. sayfadan itibaren mesajları okuduğunuzda daha ayrıntılı ve geniş bakış açılı bilgiye sahip olursunuz. Kısaca 6 aylık vergisi sizin istediğiniz model aralığında olursa 150-250 lira arasıdır, lpg şarttır, alacağınız araba servis bakımlıysa 10 bin bakımlarını yaptırmanız yeterlidir parçası ve bakım maliyeti binekler gibidir, yakıt olarak bakımlı bir motor 27 kuruş tüketir hava ve yol şartlarına göre 45 kuruşa kadar çıkar yani 100 km de 10 ile 16 litre arası lpg tüketimi vardır. Bu arabaya ilginiz varsa bütün sayfaları okumanızı öneririm.

bankaci05

  • Ömer Faruk
  • İleti: 314
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #808 : Şubat 14, 2013, 12:50:15 ÖS »
Umut kardeşim hoşgeldin.tuncinin dediği gibi önceki sayfalara bakarsan ağırlıklı olarak memnuniyeti anlarsın. Arabayı aldıktan sonra da ekstra fanteziler üretebilirsin sen de :-))) biz araç sahipleri olarak gecmiş sayfalardan alacağın yegane anafikir şudur ; aracımızdan memnunuz, bir türlü arızalanmıyor, diğer marka araç sahipleri araçları ile uğraşırken bizim zorumuza gidiyor, acaba biz de kendi araçlarımızda uğraşacak bişeyler bulabilir miyiz ...    Japon teknolojisi iyi bir seçim. Biraz yol sesi ve boraya göre sürüş esnasında daha dik bir duruş pozisyonu dışında herşeyinden memnun kalırsın.   

karmak

  • İleti: 305
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #809 : Şubat 14, 2013, 01:15:51 ÖS »
OTOGAZ KULLANICILARININ BİLMESİ GEREKENLER:



a. LPG’li Araçların Bakım ve Kontrolleri

Ateşleme Sisteminde Yapılacak Kontroller
Buji tırnak aralığı kontrol edilmelidir. Tırnak aralığı büyüdükçe yanma yeterince olmayacağından araçta yakıt sarfiyatı artar ve çekişten düşer.
Distribütör içindeki platinlerin kontak aralığı kontrol edilmelidir. Bu aralık 0.45-0.50 mm olmalıdır.
Aracın Avans Kontrolü; Avans Tabancası ile 800-850D/Dk için 10 derece, 3000-3500 D/Dk için 27 derece olmalıdır.
Avansın öngörülen değerde olmaması (düşük olması) durumunda; bujiler zamansız ateşleme yapacak, bu durum motorun teklemesine veya çekişten düşmesine neden olacaktır.
Avansın öngörülen değerde olmaması (yüksek olması) durumunda; bujiler motorun yanma odaları iç yüzeylerinde, silindirde subap tablalarında ve yuvalarında aşınma hatta söz edilen metal bölgelerde erime meydana gelecektir.
Ayrıca yolda LPG ile giderken motor subapları normal, benzinle giderken ise sesli çalışacaktır. Avansın düzgün bir şekilde ayarlandığı pratik olarak araç durduğu yerde araca patinaj çektirilerek anlaşılır. Bu durumda motor stop etmemelidir.
Dönüşüm öncesinde aracın bakımlarının yapılmış olması ve ayarlarının iyi olması gerekmektedir. Aracın ateşleme sistemi kontrol edilmeli, yakıt sisteminin (karbüratör temizliği) bakım ve ayarı yapılmalıdır.
2.    Yakıt Sisteminde Yapılacak Kontroller:



Yakıt sisteminde yapılacak kontrolün başında karbüratör temizliği ve ayarı gelir.Araç benzinle çalışırken ayar yapılmalıdır. Aksi halde motor düzensiz ve tekleyerek çalışır. Montajdan önce karbüratördeki devreler ve gözenekler çok iyi bir şekilde temizlenmelidir. Daha sonra buna bağlı olarak araç benzinle çalışırken karbüratör ayarı yapılmalıdır. Bu temizlik ve ayarın gerektiği gibi yapılmaması durumunda ise motorun ihtiyaç duyduğu yakıt gerek benzin gerekse gaz pozisyonunda yeteri miktarda motora gidemeyeceğinden motorun düzensiz ve tekleyerek çalışmasına sebep olacaktır.
Yakıt sisteminde yapılacak bir diğer kontrol ise hava filitresinin kontrolü veya değişimidir. Hava filtresinin temizliğine ve zamanında değişimine uyulmazsa; motor gerek benzin ve gerekse gaz pozisyonunda sağlıklı çalışmayacak, gereğinden fazla yakıt harcayacaktır.
Ateşleme sıcaklığı benzine kıyasla LPG’ de yüksektir. Ateşleme sıcaklığının yüksek ve yakıt karışımının düşük olmasından dolayı benzine nazaran LPG gaz kaçağından, yangın tehlikesi daha azdır.
3.   LPG Dönüşümü Sonrası Araç Kontrolü



Dönüşüm Sonrası ,İlk Kontrol

Aracınıza LPG dönüşüm sistemi montajı yapıldıktan sonra kullanılan malzemelerin ve yapılan montajın standartlara uygun olup olmadığı konusunda mutlaka Makina Mühendisleri Odasına kontrol ettirilmesi ve Montaj Tespit Raporunun alınması önerilmektedir.Dönüşüm Sonrası Periyodik BakımlarLPG dönüşüm sistemleri konu başlığında kurallara araç kullanıcısı hemen hemen her fırsatta dikkat edilmeli ve buralardan kaynaklanan sorunları hemen gidermelidir.LPG’ li araçların periyodik bakımları her 10.000 kilometrede bir yaptırılmalıdır. Bu bakımlarda;
Elektrik tesisatı kontrol (özellikle kaçak akım) edilerek, bağlantılarda oksitlenme olup olmadığına bakılmalı.
Buharlaştırıcıda (Regülatörde) biriken kostik ve yabancı maddeler temizlenmeli.
LPG elektro valfindeki filtre temizlenmeli.
Elekro valflerin ve buharlaştırıcı regülatörün tamir takımları gerekirse değiştirilmeli.
Ana hortum ve bağlantı bileşenlerinin durumu kontrol edilmeli.
Basınç düşürücüsünün birinci ve ikinci kademe basıncı kontrol edilmeli.
Diyafram üzerindeki basıncı karşılayan delikte kirin birikip birikmediği kontrol edilmelidir.
Ayrıca aracınızı her vize işlemi öncesinde Makine Mühendisleri Odasının  Kontrol Birimlerinde kontrol ettirerek Gaz Sızdırmazlık Raporunu almanız gerekmektedir.

4. Dönüşüm Sonrası Sistem Kontrolü:

LPG DÖNÜŞÜMÜ (OTOGAZ DÖNÜŞÜMÜ) yapıldıktan sonra kontroller ve ayarlar yapılmalı , montajdan sonra tüm kelepçeler kontrol edilmelidir. Depoya bir miktar LPG doldurulmalı ve tüm bağlantı yerleri köpükle kontrol edilmeli bağlantı yerlerinde gaz kaçağı olup olmadığı kontrol edilmelidir. OTOGAZ TANKI doldurulduktan sonra köpükle kontrol edilmeli dolum ağzı ve dolum hattında sızıntı olup olmadığına dikkat edilmelidir.Ayrıca dolum tabancası gaz basma görevini bitirdikten sonra dolum ağzı içindeki bilyanın görevini (geri gaz kaçışını engelleme) tam yapıp yapmadığı kontrol edilmelidir.
LPG (OTOGAZ) tankı herhangi bir sebepten dolayı boşaltılacaksa kesinlikle bu işlem kapalı ortamda yapılmamalıdır. Bu işlem açık havada ,ateş kaynaklarında uzak ,izole bir ortamda yapılmalıdır ve oldukça dikkatli davranılmalıdır.
Yakıt seçici anahtarın geçişlerde problem yaratmadığı ve LPG deposu dolum seviyesini gösterdiği görülmelidir. Her şey doğru çalıştığında arabayı benzin ile çalıştırın motorun doğru çalıştığını kontrol edin ve düğmeyi orta konuma getirerek benzin yakıtının bitmesini bekleyin. (Sadece karbüratörlü araçlarda). Bu noktada düğmeyi LPG konumuna getirin. Ayarlar düzgünse motor LPG ile çalışmaya başlayacaktır. Basınç düşürücüsüne kadar LPG hortumunun bağlantılarını kontrol edin ve LPG gaz kaçağı kontrolü yapın.Maksimum ve minumum gaz akışı ayarını yapan vidaları orta konuma getirip ,motoru çalıştırın.Kalibre yapmak için dönen makaralı sistemleri veya aracın yolda maksimum sürat yaptırarak sağlayın. Daha sonra ince ayarları aracınızı 4 gaz analiz cihazına bağlatarak yaptırın. Bütün bu ayar ve kontrollardan sonra LPG tankını doldurup tankın kapasitesinin %80 inde dolumun otomatik kesilip kesilmediğini kontrol ettirin.
LPG deposunun 30 derecelik açı ile monte edildiği kontrol edilmelidir.
Depo taşıyıcı civatalar ve depo kemeri kontrol edilmelidir.
Jikle kolu çekilerek mikserin jikle kelebeğine temas edip etmediği gözlenmelidir. (Karbüratörlü araçlar)
5.  LPG Yakıtlı Motorun Bakimi



LPG yakıtı kullanan araçlara özel bir bakım ayarlama gerekmez. Periyodik bakımların zamanında ve aksatılmadan yapılması yeterlidir.

6.  Gaz Sisteminin Periyodik Bakımı


LPG ana hortum ve bağlantılı bileşenlerin durumu kontrol edilir
Basınç düşürücü OTOGAZ beyninin birinci ve ikinci kademe basınçları kontrol edilir.
Elastik ve düşük basınçlı hortumun durumu kontrol edilir
Elektrik sisteminin etkinliği bağlantıların oksidasyona uğramadığını kontrol edin (her 10.000 km de)
Basınç düşürücü LPG beyninde yağ birikmiş ise boşaltılmalıdır. Her 20.000 km de)
Basınç düşürücü LPG beyninin parçaları orijinal yedek parça kullanarak değişimi (her 50.000 km) sağlayın, sorun meydana geldiğinde sorunun kaynağını belirlemek için motorun komple sistem kontrolü gerekir
7.  Araç Sahibinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Parçalar, yetkili servis belgesi verilmiş ve sertifikalandırılmış servislerde değiştirilmelidir. Ayrıca yetkili servis belgesi olmayan servislerde kesinlikle montajı yaptırılmamalıdır.
Gaz filtresi 10.000 Km de, buharlaştırıcı (KİT) tamir takımı 50.000 Km de bir mutlaka değiştirilmelidir. Gaz filtresi (10000 Km) ve KİT tamir takımının ömrünün bitiminde (50.000 Km) kesinlikle tazyikli hava ile temizleme yoluna gidilmemelidir. Yapılan temizleme işlemi araca ve gaz sistemine zarar vermektedir.
Araç ilk çalıştırmada ve akşam marş kapatılmadan önce 1 dk benzinle çalıştırılmalıdır.
Gazı buharlaştırmada kullanılan buharlaştırıcı (beyin) üzerinde bulunan yağ boşalma vidası haftada 1 kez açılarak buharlaştırıcıda birikmiş yağ boşaltılmalıdır.
Buharlaştırıcı üzerindeki gaz ayar vidası ile kesinlikle oynanmamalıdır. Gaz ayarı sadece mikser ayar vidasından yapılmalıdır. Yapılan ayar sonunda hala problem devam ediyorsa lütfen en yakın yetkili servisimize başvurunuz.
Tüpten yapılan dolumlarda, gaz pislikli olduğu için uzun vadede sisteme büyük zararlar vermektedir. Bu sebeple tüpten kesinlikle dolum yapılmamalıdır. Tüpten yapılan dolumlarda sistem garanti kapsamı dışındadır.
Kullanılan yakıt tankının ömrü 10 yıl olup, 10 yıl sonunda mutlaka değiştirilmelidir.
E-CE-R 67 ve TSE Belgesi olmayan cihazlar kesinlikle taktırılmamalıdır.
Teknik Belgesi alınmayan araçlar ruhsata işletilemez. İşletilme durumunda sorumluluk araç sahibi ve bu işlemi yapan muameleciye aittir.
Cihazlar imalat hatalarına karşı 2 yıl malzeme, ayrıca tüm servisler tarafından yapılan montaj 2 yıl servis garantilidir. Garanti, cihazlara araç sahibi tarafından yanlış müdahale yapılmadığı ve gazın istasyonlardan alındığı durumlar için geçerlidir. Tüpten yapılan dolumlarda, sistem garanti kapsamı dışındadır. Ayrıca elektronik aksamların garantisi, akünün normal değerinden fazla şarj edilmesi durumunda geçerli değildir.
Hava filtresi kısa aralıklarla değiştirilmelidir. Çünkü kirlenen filtreden hava geçişi azalacağından, gaz rölantiside sürekli değişir, araç teklemeye başlar ve stop edebilir.
LPG tanklarına kesinlikle doğalgaz doldurulamaz, doldurulması çok tehlikelidir.
Yukarıda belirtilen noktalara uyulduğu zaman aracınız benzinli araçlarda çok daha uzun ömürlü olmaktadır.
Lütfen otogaz sistemine ehil olmayan kişilerin (bu konuda eğitilmemiş) her ne sebep olursa olsun, otogaz sistemine müdahale etmesine izin vermeyiniz.
Unutmayın! Otogaz sistemi, kuralına göre kullanıldığında benzinli sistemlerden çok daha güvenlidir.
NOT: Tüm bu müdahaleler için yeterli teknik bilgiye sahip değilseniz lütfen en yakın OTOGAZ YETKİLİ SERVİSİNE müracat edin.

8.  Periyodik Bakımlar:

Montajını yaptırdığınız LPG kitinin bakım ve ayarını mutlaka yetkili servislerine yaptırınız.

Hava filtresinin temizliği her 3000 km de
Gaz ayarı ilk 1000 km de
Regülatör yağ alımı ve ayarı 10.000 km
Hava filtresinin değiştirilmesi her 10.000 km
Buji kontrolü ve değişimi her 10.000 km
LPG valfindeki filtrenin temizlenmesi 10.000 km
Regülatör sökümü, temizliği ve ayarı 20.000 km
Regülatör tamir takımı değişimi, gaz ayarı, gaz filtresi 40.000
b. Eğer aracınız çok yakıyorsa…

İlk olarak aracın benzinde tüketimi kontrol edilir. Benzinde çok yakıyorsa problem benzin sistemindedir. Boşuna gazda problem aranmamalıdır. Benzindeki problem çözüldüğünde gazdaki problem de ortadan otomatikman kalkacaktır. Benzin sisteminde tüm problemler çözümlendikten sonra gaz kontrolüne geçilmelidir. Unutulmamalıdir ki benzinde problem varken gazdaki problemi çözmek mümkün değildir.
Araç yağ yakıyor ve su eksiltiyor ise motorda problem var demektir. Dolayısıyla sadece gazı değil benzini de çok yakar.
Regülatör takılmadan önce triger kayışı değişmisse triger kayışı sente atlamış olabilir. Triger kayışı sente aralığının fazla olması, aracın hem gazı hem de benzini çok yakmasına sebep olur.
Subaplar fazla sıkılmış veya gevşek olabilir.
Araç rektifiyeden çıkmışsa motor üst kapağı fazla taşlanmış olabilir. Fazla taşlanmışsa yanma odası hacmi daralır ve hararet yapar. Hararet yapan ve motoru zarar gören araba sadece gazı değil benzini de çok yakar.
Buji ve buji kabloları eski ise tam ateşleme yapamadığı için yanmamış gaz çıkabilir, dolayısı ile çok yakar.
Motorda platin ve ateşlemesi problemli ise gazı ve benzini tam yakmaz ve çok yakabilir.
Karbüratöre giren hava miktarı gereğinden fazla ise yakıtı çok yakar. Ayrıca;- Miksek hava alıyorsa gazı çok yakar.- Regülatördeki tamir takımı uygun değil ise (genelde sonradan takılan ve original olmayan yedek parçadan kaynaklanır) ise gaz ayarı iyi yapılamaz ve çok yakmaya sebep olabilir. Bu nedenler original yedek parça kullanılmalıdır.- LPG kaçağı olabilir. Kaçak olan bölgede genellikle buzlanma olur. Şayet kaçak çok az ise buzlanma yerine terleme olur.
- Regülatöre gelen kalorifer suyu yanlış yerden alınmış veya su gelişinde problem varsa tam ısınma olmaz, dolayısıyla çok yakmaya sebep olabilir.

- Regülatördeki hava ayar vanası çok açılmış olabilir. Şayet hava ayar vidası çok az açıldığında veya kısıldığında araçta rölanti değişme olmuyorsa araç bir yerlerden hava alıyordur. Bu hava alma problem genelde karbüratör alt takozu veya Westinghouse’dan kaynaklanıyordur.

- Araba haraket yapmışsa, regülatörün su tarafı deforme olmuş ve gazı tam buharlaştırıyor olabilir.

- Araç benzinde gaz analiz değerleri iyi değilse problem benzin sistemindedir. Dolayısı ile bu problem ortadan kaldırılınca otomatik man gazda da problem ortadan kalkacaktır.

- Araçta hava ayar vidası varsa (genelde tek nokta enjeksiyonlu araçlar için sözkonusudur) kısılması gerekir.

- Km teli arızalı olabilir.

c. Aracınızda rölanti problemi var ise:



Araç benzinde calışırken rölantide problem var mı bakılır. Şayet problem yok ise gazdaki problem icin aşağıdaki seçenekler incelenir.
Regülator vakumlu tip ise araçtaki vakum emişi problem olabilir.
Karbürator kelebeği arızalı olabilir. Bu durum aracın rölantisinin bozulmasına sebep olabilir ve çok yakma problemi görülebilir.
Araçta manifold hava alıyorsa araç rölanti tutmaz
Buji ve buji kabloları eski ise rölanti bozulabilir.
Karbürator alt takozu hava alıyorsa rölanti bozabilir. (yükselir)
Karbürator kelebeği arızalı ise (kelebek millerininin bulundugu yerden hava alıyorsa) araç rölantide durmaz ve çok yakar.
Kitin tamir takımını ömrü bitmiş olabilir (kit tamir takımlarının kullanım ömrü ortalama 50.000 km dir)
Regülator rölanti ayarı iyi yapılmalıdır.
Regülator vakumlu ise araçtaki vakum emişi problemli olabilir.
Araçtaki westinghouse da problem olabilir.
Regülatordeki diyafram patlak olabilir. Regülator yetkili servislere açtırılarak kontrol ettirilmelidir.
Distributorun diyaframında problem varsa rölanti bozar.
Rölanti avans ayarından bozuluyor olabilir.
Regulator içinde biriken kostik ayda bir kez boşaltılmalıdır.
Benzinde araç rölantisi normal değerlerinde olmalıdır.
Regülator seleonoid vanası kontrol edilmelidir.
Motor da hava cikiş yeri varsa o tıkalı olabilir.
Regülatore 12 volttan duşuk voltaj geliyorsa rölanti problemi doğabilir.
d. Araç Koku Yapıyorsa:

Tamir takımının ömrü bitmiş olabilir (ömru 50.000 km dir). Ömru bitmiş ise tamir takımını değiştirin.
Aracınızda gaz kaçak kontrolu yaptırın.
Egsozunuz patlak veya delik olabilir.
Araba hararet yapmişsa, regülator su tarafı deforme olmuş ve gazı tam buharlaştırmıyor olabilir.
Radyatorde delik olması veya tıkalı olmaıi kokuya sebep olabilir.
İstasyondan alınan gaz kütu olabilir. İstasyonun değiştirilmesi gerekebilir.
Manifold contasındaki su girişi ateşleme odasına su kaçırıyorsa aracta su eksiltir ve hararet yapar.
e.  Araç Gazda Kesiklik Yapıyorsa:

Tamir takımının ömrü bitmiş olabilir (ömru 50.000 km dir). Ömru bitmiş ise tamir takımını değiştirin.
Aracınızda gaz kaçak kontrolu yaptırın.
Egsozunuz patlak veya delik olabilir.
Araba hararet yapmişsa, regülator su tarafı deforme olmuş ve gazı tam buharlaştırmıyor olabilir.
Radyatorde delik olması veya tıkalı olmaıi kokuya sebep olabilir.
İstasyondan alınan gaz kütu olabilir. İstasyonun değiştirilmesi gerekebilir.
Manifold contasındaki su girişi ateşleme odasına su kaçırıyorsa aracta su eksiltir ve hararet yapar.
f. Araç Geç Çalışıyorsa:

Araç geç çalışıyorsa platinde problem olabilir, kompresoru düşük olabilir veya subap ayarı iyi olmayabilir.
Distributor arızalı olabilir.
Buji ve bobin kabloları eskimiş veya kalitesiz olabilir.
Ateşleme bujileri ömrünü tamamlamış olabilir.
Avans ayarı iyi olmayabilir
Regulatöruün hava ayarı iyi yapilmamiş olabilir.
g. Araç STOP Ediyorsa:

Westinghouse’da kaçak varsa rölanti bozulur ve araba stop edebilir.
Karbürator hava alıyorsa fren yapınca araba stop edebilir.
Araç hareket halinde iken vites boşa atılıp frene basılığında araç stop ediyorsa frenler kaçırıyor olabilir.
Karbüratörlü araçlarda araç çalışpırken vites boşta iken stop ediyorsa hava fazla geliyor olabilir.
h. Az Yakıt Tüketmenin Püf Noktaları:

Eğer ekonomi sizin icin ön plandaysa aşağıdaki önerilerimizi dikkatlice uygulayın.

1. Önünüzeki aracı cok yakından takip etmeyin. Zira devamli olarak aracınızı frenler ve gazlarsınız. Bu durum ilave yakıt tüketimine neden olur. Ani fren ve ardından gaz basmak yakıt tüketimini yüzde 5 arttırır.

2. Şehirlerarası yolda en verimli hız 80-90 km. arasındadır. 90 km.nin üstünde her kilometre yakıt tüketimini yuüde 1 arttırır. Son vitesteki 90 km.lik hız yaklaşık 3.000-3.300 motor devrine eşittir. Diğer viteslerde de motorunuzu 2.750-3.000 devirler arasında çalıştırın. (Bunun icin takometreden faydalanın).

3. Motorunuzun harareti (ısısı) yakıt tüketimini etkiler.

a- İlk hareketten önce motorun ısınması için en fazla 30 saniye bekleyin. Fazla ısınmasııi beklemek yakıt tüketimini arttırır.

b- Ancak şehirlerarası yola çıkarken, hareket göstergesinin normale yaklaşmasını bekleyin.

c- Kışın motorunuzun çok soğumaması icin radyator önünü gazete kağıdı ya da benzeri bir şeyle kapatın.

d- Soğuk motorda yakıt sarfiyati fazladır. Motor tam ısınmadan yapılan yolculuklardan (özellikle kısa mesafelerden) kaçının.

Böyle durumlarda aracınız yüzde 25 daha fazla yakıt harcar.

4. Yakıt deponuzun hatalı doldurulmasi yakıt tüketimini arttırır. Deponuzu doldururken aşağıdaki noktalara dikkat edin.

a- Deponuzu mümkünse pompanın yavaş hızı ile doldurun.

b- Depo hiçbir zaman ağzına kadar doldurulmamalı.

c- İmkanınız varsa sabah veya aksamın geç saatlerinde deponuzu doldurun.

f- Bir istasyonun pompasına yanaştığınızda pompanın para kısmının bilhassa sıfırlanmasına dikkat edin.

Akaryakıt fiyatlarina her gecen gün periyodik olarak gelen zamlar herkesi canından bezdirdi. Yakıt tüketimini minimuma indirmek elinizde.Eğer otomobiliniz son günlerde fazla yakıt tüketmeye başlamışsa vakit geçirmeden servisinizin yolunu tutun. Çünkü birkac küçük önlemle yakıt tüketimini kontrol altında tutabilirsiniz. Tedbirinizi almadan önce otomobilinizdeki onarılması gereken yerler hakkında teşhisinizi doğru koyun.Bazı basit onarım teknikleri ile aşırı yakıt tüketiminde tasarrufu kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Bütün iş bunun yöntemini iyi bilmekte yatıyor.Aracınız fazla yakıt harcıyor mu? Otomobilin konforu, çekisi, aksesuarlarının nasıl olduğundan önce, belki de ilk sorulan soru bu.
Çoğumuz, süper ama kilometre başınana fazlaca yakıt tüketen bir otomobille dolaşmak istemez. Lüksünün yanında, yakıt tüketimi de otomobillerin tercih edilirliğini arttırıyor. Öte yandan hep merak edilen konular, aracın ne kadar benzin veya LPG yaktığı, eğer fazla yakıyorsa bunun nedenleri ve yakıt tüketimini en aza indirmenin yolları oluyor. Örnegin asağidaki belirtileri hissettiginizde, aracınızın fazla yakıt yaktığını anlarsınız.

Nasıl anlayacaksınız?

Motorun çekişinde azalma olur.
Egsoz gazı siyah, göz yaşartıcıır, benzin veya LPG kokar.
Egsoz kuyruk borusu içinde karbon ısı oluşur.
Egsozda patırtılı sesler olur
Motor soğukken kolay, sıcakken güç çalışır.
Bilinen miktarda benzinle veya LPG ile yapilan kilometrede azalma olur.
Teşhisi doğru koyun

Yakıt tüketimi hesaplamasında sıkça yapılan hata kilometre başına parasal bir değer bulmaya calışmaktır.

Akaryakıta sık sık zam geldiği icin Km basina TL olarak hesaplama yapmak yanıltıcı olmaktadır.

Bu nedenle aracınızın fazla yakıt yakıp yakmadığının tespitini yapmak için, bir litre benzin veya LPG ile kaç kilometre yol gittiğinizi bulmanız gerekiyor.

Bunun icin yakıt deponuzu, tabanca otomatik olarak yakıtı kesinceye kadar doldurun.

Bu sırada kilometre saatinizi okuyun, kilometrenizi bir yere not edin. İkinci kez ikmal için ayni istasyonda ve aynı tabancadan deponuzu tekrar otomatik olarak yakıt kesilinceye kadar doldurun.

Kaç litre yakıt aldığınızı not alın.

Kilometre saatinizi tekrar okuyup, daha önceki yapmış oldugunuz kilometreden çıkarın.

Diyelim ki; 500 km yol yapmışsınız ve 50 Litre yakıt aldınız, yaptığınız kilometreyi aldığınız yakıta böldüğünüze aracınızın bir litre yakıtla kaç km gittiği bulunmuş olur.  (Örneğimizde 500/50= 10 Km)

Her defasında bir araçta yakıt tasarrufundan bahsetmeden önce, fazla yakıt harcamasının nedenlerini açıklamak yerinde olur.

Aracın fazla yakıt harcamasının nedenlerini iki grupta toplamak mümkündür.

Birincisi araçtan kaynaklanan kusurlar, ikincisi ise sürücüden kaynaklanan kusurlar.



Araçtan kaynaklanan kusurlar:


 


Aşağıdaki tavsiyelerin bir kısmı bakım teknisyeni tarafından yapılabilir.

Ama sizin tarafınızdan yapılabilecek basit onarım ve bakımlar da vardır.

Bu bakım ve kontroller:

1. Motorunuzun ayar ve bakımlarını (En fazla 10.000 km.de) ve uzman kişilere yaptırın.

Bu ayar ve bakımlarda;

a- Hava filtresinin temizliğine dikkat edin. Tıkanmış  hava filtresi yakıt tüketimini arttırır.

b- Hava filtresini yaz veya kış durumuna göre takın.

c- Distribütor platin ayarını katalog değerine ayarlatın. Değerinde olmaması yakıt tüketimini arttırır.

d- Akümülator ve bağlantı kablolarının bozukluğu motor verimini düşürür. Değerinde olmamsı yakıt tüketimini arttırır.

e- Bujilerin arızalo ve ayarsız olması yakıt tüketimini yüzde 10 arttırır.

f- Karbüratorün bakımını yaptırın.

g- Rölanti devri katalog değerinde olmalı.  Yüksek devir yakıt tüketimini arttırır.

h- Bakım teknisyeninizin, rölanti devri ayarını gaz analiz cihazi ile yapılmalı. Sıkı ve tutukluk yapan bir gaz pedali yakıt tüketimini arttırır.

2. Fren balataları ayarsız ve sıkı ise tekerlek dönüşü zorlanır. Yakıt tüketimi artar.

3. Debriyajin kaydırmasi yakıt tüketimini arttırır.

4. Ön dÜzen ayarların her 10.000 km.de bir kontrol ettirin.

5. Lastik havaları uygun basınçta olmalıdır. Havası az olan lastikte yuvarlanma güç olduğundan yakıt tüketimi artar.

Sürücüden kaynaklanan kusurlar:

Sürücü aracı kullanırken asağıdaki hususlara dikkat ettiğinde daha az yakıtla daha çok kilometre yapabilir.  Öncelikle az yakıtla çok kilometre gitmenin yolu sabırdan geçer sözünü unutmayalım.

Diğer Problemler:

Tankın üstü buz tutuyorsa kaçak olabilir veya ortamın sıcaklığı ile tankın bulunduğu yerin sıcaklık farkı fazla olabilir. Ayrıca  tank terliyorsa şamandra arızalıdır.
Kaçak olan bölgede buzlanma olur.
Araba hararet yapmiş ve radyotorde su kalmamiş ise diyafram patlak olabilir.
Gaz deposunda gaz var ama gaz beynine ulaşmıyorsa şamandra arızalı veya pislik tutmuş olabilir. (Şamandra emişi temizlenerek problem halledilebilir.
Yakıt seçici anahtar yanmiş ise şarj dinamosu bozuk veya aku fazla şarj edilmiş olabilir.
Araç çok hararet yapıyorsa, motor contası kalitesiz olabilir.
Araç yokuş aşağı veya boş viteste stop ediyorsa gazla benzin karışıyor olabilir. Benzin geri dönüş valfi (çekvalf) takılmalıdır.
Endüksiyon bobini akımı yüksek ise meksefeyi yakar o da platini yakar (karbüratorlu araçlar için). Bu durum aracın benzinde 3.000 dev/dk dan sonra patırtı yapmasına gazda çekmemesine sebep olabilir. Ayrıca enjeksiyonlu araçlarda benzinde iyi ama gazda çekmiyorsa eksantrik mili bozuk olabilir.

NUJMAN

  • NUMAN YILDIRAN
  • İleti: 525
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #810 : Şubat 14, 2013, 01:19:48 ÖS »
Yol sesini nasipse bu yaz kesme projesi üstünde çalışıyoyrum :) Gerçi çok fazla da rahatsız etmiyor o kadar abartıldığı kadar değil 2012 toyota korollaya bindim benim cr v deki sesten daha rahatsız edici ses alıyordu :) vel hasıl Ömer abimizin dediği gibi bizim kaşıntı arabaya daha ne yapabiliriz den kaynaklanıyor, yoksa arız yönünden bakımlı olduktan sonra sıkıntı çıkaracak bi durumu yok, fakat tabiki arabalar sıfır değil 15 yaşında araba zamandan ötürü bazı parçaları yavaş yavaş miadlarını doldurmaya başlıyor fakat piyasada parça sıkıntısı yok vede fiyatları çok uygun.  
Crv iyi bir tercih olur bende en çok yerden yüksekliği ve kasislerden geçerken altı değecekmi kalacakmı gibi şeylerden kurtulmak 1 plandaydı aldığıma memnunum 1-2 yıl sonra vergisi de çok uygun fiyata gelecek rahat rahat binecez inşallah.

karmak

  • İleti: 305
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #811 : Şubat 14, 2013, 01:21:32 ÖS »
aranızda  enjektor temızleten oldumu degerlı dostlar


Buharlaştırıcıda (Regülatörde) biriken kostik ve yabancı maddeler temizlenmeli.
LPG elektro valfindeki filtre temizlenmeli.

Elekro valflerin ve buharlaştırıcı regülatörün tamir takımları gerekirse değiştirilmeli.

Basınç düşürücüsünün birinci ve ikinci kademe basıncı kontrol edilmeli.

Diyafram üzerindeki basıncı karşılayan delikte kirin birikip birikmediği kontrol edilmelidir.

tunci

  • İleti: 801
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #812 : Şubat 14, 2013, 03:00:51 ÖS »
Gazı buharlaştırmada kullanılan buharlaştırıcı (beyin) üzerinde bulunan yağ boşalma vidası haftada 1 kez açılarak buharlaştırıcıda birikmiş yağ boşaltılmalıdır. Bunu yapabiliriz sanırım.
- Regülatöre gelen kalorifer suyu yanlış yerden alınmış veya su gelişinde problem varsa tam ısınma olmaz, dolayısıyla çok yakmaya sebep olabilir.Bu konuyu da hangi arkadaşımız dile getirmişti?
b- Hava filtresini yaz veya kış durumuna göre takın.Ben bunu bilmiyordum mesela?

fotoaktuel

  • İleti: 286
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #813 : Şubat 14, 2013, 03:01:26 ÖS »
Cümleten günaydın.

Cihaz gerçekten güzele benziyor,Fotoaktuel bey montjı nasıl yaptırdınız acaba? Anlık yakıt tüketimini izleye bilmek güzel olsa gerek bayağı özellikte mevcutmuş.
cihaz odb2 soketinden bilgi alıyor. montaj sadece bir adet fiş. vitesin altına doğru iç tarafta girişi mevcut. 96 model ve üzeri çoğu araca uyuyor. anlık tüketimi litre olarak ekranda görebiliyorsunuz.

asosundan

  • İleti: 224
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #814 : Şubat 14, 2013, 03:10:16 ÖS »
Gazı buharlaştırmada kullanılan buharlaştırıcı (beyin) üzerinde bulunan yağ boşalma vidası haftada 1 kez açılarak buharlaştırıcıda birikmiş yağ boşaltılmalıdır. Bunu yapabiliriz sanırım.
- Regülatöre gelen kalorifer suyu yanlış yerden alınmış veya su gelişinde problem varsa tam ısınma olmaz, dolayısıyla çok yakmaya sebep olabilir.Bu konuyu da hangi arkadaşımız dile getirmişti?
b- Hava filtresini yaz veya kış durumuna göre takın.Ben bunu bilmiyordum mesela?

bizim araçların filtreleri yaz va kış modumu varmış ? ben böyle birşeyi ilk defa duydum nasıl oluyormuş acaba bilgilendirirseniz sevinirim  tofaşlarda hava filtresi yazlık kışlık olarak modu var fakat bizimkinde nasıl oluyor ?

SOMEONESPECIAL

  • SOMEONESPECIAL
  • İleti: 254
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #815 : Şubat 14, 2013, 03:57:09 ÖS »
Hepimiz LPG kullanıyoruz. Bakalım bu habere yorumunuz ne olacak ?


Türkiye Akaryakıt Bayileri Sendikası'nın (TABGİS) raporu
KAYNAK: Ucuz benzinin formülü bulundu haberi

Akaryakıt fiyatlarının yüzde 50'sinin ÖTV+KDV olduğunu göz önüne alan Türkiye Akaryakıt Bayileri Sendikası'nın (TABGİS) raporu araç sürücülerine ümit verdi. Rapor uygulanırsa benzinin litresi 3.92 TL'ye düşecek.

Ancak bu formül dizel araç sahipleri ile LPG'li araçları vuracak. Zira kayıp ordan, özellikle de LPG'den karşılanacak.

Türkiye gazetesinden Ercan Seki imzalı haberde TABGİS Başkanı Ferruh Zülfikar'ın açıklamaları yer alıyor. Maliye, Enerji ve Gümük ve Ticanet Bakanlığı'na sunulduğu belirtilen raporda öne çıkan başlıklar şöyle sıralanıyor:

ÖTV LİTREDE 1.40 LİRA OLARAK EŞİTLENSİN

*Türkiye'de en çok üretilen akaryakıt benzindir. Ancak yüksek fiyatı sebebiyle tüketimi hızla azalıyor. Yurtiçinde litresi 4.84 liradan satılamayan benzin Tüpraş tarafından litresi 1 TL civarında fiyatla ihraç edilmektedir. Devlet sadece 2012 yılında 2.4 milyar lira vergi kaybetmiştir.

*Türkiye'de üretilen benzinin ÖTV'si litrede 2.18 lira, yüzde 54'ü ithal motorinin ÖTV'si litrede 1.60 lira, yüzde 74'ü ithal LPG'nin ÖTV'si ise litrede 89 kuruştur. Bu büyük bir çelişkidir. Acilen benzin fiyatının LPG ve motorin ile rekabet edebilir hale getirilmesi gereklidir.

*Akaryakıttan alınan ÖTV'nin bütün ürünlerde litrede 1.40 lira olarak eşitlenmesini teklif ediyoruz. Bu yapılırsa benzinin litresi 3.92 liraya, motorinin litresi 3.98 liraya düşecek, LPG'nin litresi de 3.37 lira olacaktır.

*Teklifimizin kabul görmesi ve uygulanması halinde, devletimizin hiçbir vergi kaybı olmayacaktır. Aksine, üretilen benzinin tamamının ülke içinde tüketilmesi halinde 8 milyar daha fazla vergi geliri elde edilecektir.

tunci

  • İleti: 801
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #816 : Şubat 14, 2013, 04:04:23 ÖS »
Bu konu yöneticilerimizin vatandaşlara bakış açısını gösteren bir tablodur, öyle ya da böyle vatandaşı düşünen yok. Aslında devletin vergi kaybı yok, madalyonun diğer tarafından bakacak olursak zulüm seviyesindeki verginin biraz aşağıya çekilmiş halidir lpg fiyatı ama bu fiyat bile fahiştir. Şimdiye kadar bizi yönetenlerin hepsi açıkları kapatmanın en kolay yolu olarak görmüştür bunu. Nitekim Norveç'den sonra en pahalı yakıt bizdedir o da aradaki fark 0.5 kuruşcuk kadardır :) Ama kişi başı milli gelir bizde 10 binken Norveç'de 980 bindir :)

bora06

  • İleti: 74
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #817 : Şubat 14, 2013, 10:12:16 ÖS »
http://www.youtube.com/watch?v=8rW_wxHu2WQ
http://www.youtube.com/watch?v=WAujhNP5uvU&NR=1&feature=fvwp
saft titreşim ve sorunları
Bu titreşimi nasıl gideriyolar acaba? Benim arabada 60 km yi geçince ses duyuyorum bir uğultu gibi sanki motorlu tirenin uzaktan gelen sesine benzer bir şey. Arabayı almadan 1 ay önce şanzuman takozu değişmiş onla ilgisi olabilir mi?


kardeş bu sorunu ne yaptın acaba merak ettim benim arabada da var o ses 60 gecince bariz cok rahatsız edici lastikten dediler valla kartipi kışlık lastik benimkiler şimdi anlıyorumki lastik degil

tunci

  • İleti: 801
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #818 : Şubat 15, 2013, 07:38:43 ÖÖ »
Arabamı ustaya ya da servise götürmem lazım ama fırsat bulamadım bir türlü, daha doğrusu maddi olarak hazırlık yapıyorum :) Burda ele aldığımız konuları not ediyorum sürekli, ustaya gittiğimde istenmeyen müşteri olucam sanırım. Bocsh bayisine gitmiştim 2-3 hafta kadar önce oo abi honda bu bin arkana bakma dediler bi daha da fırsatım olmadı.

afacanis

  • İleti: 6
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #819 : Şubat 15, 2013, 09:26:26 ÖÖ »
soruma cewap veren arkadaşLar çok teşekkür ederim,benim kafama takıLan crv Lerin otomatik oLmasının bir dezavantaj oLduğunu söyLüyorLar,çabuk arza verir çok pahaLLı tutar faLan fiLan o yüzden biraz çekimser kaLıyorum,

fotoaktuel

  • İleti: 286
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #820 : Şubat 15, 2013, 10:11:23 ÖÖ »
soruma cewap veren arkadaşLar çok teşekkür ederim,benim kafama takıLan crv Lerin otomatik oLmasının bir dezavantaj oLduğunu söyLüyorLar,çabuk arza verir çok pahaLLı tutar faLan fiLan o yüzden biraz çekimser kaLıyorum,
sanayici çok arkadaşım var. otomatik şanzumanlarda arıza sıralaması yaparsak honda bence ensonlardada yer alır.tabiki zamanında bakım ve orijinal parça ve yağ bakımının önemini söylemeye gerek yok.günümüzde bütün firmalar otm araç çıkarıyor. 

NUJMAN

  • NUMAN YILDIRAN
  • İleti: 525
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #821 : Şubat 15, 2013, 10:45:32 ÖÖ »
Bugüne kadar şazımandan sıkıntı yaşayan cr v sahibini görmedim :)

NUJMAN

  • NUMAN YILDIRAN
  • İleti: 525
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #822 : Şubat 15, 2013, 01:19:00 ÖS »
http://www.oto-parca.net/CNGLPG-Buji-0242240653,PR-58.html

Dün bu bujilerden aldım bakalım nasıl bir performans verecek.
30 bin km imiş değiştirme aralığı.

bora06

  • İleti: 74
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #823 : Şubat 15, 2013, 07:43:27 ÖS »
2000   HONDA   CR-V EX   2.0L (L4) B20Z2   IK20L   İridyum Güç
2000   HONDA   CR-V EX   2.0L (L4) B20Z2   KJ20CR-L11   Direnç Tak
2000   HONDA   CR-V EX   2.0L (L4) B20Z2   PK20TT   Platin TT
2000   HONDA   CR-V EX   2.0L (L4) B20Z2   PKJ20CR-L11   Çifte Platin
2000   HONDA   CR-V EX   2.0L (L4) B20Z2   SKJ20CR-A8   İridyum Uzun Ömürlü
2000   HONDA   CR-V LX   2.0L (L4) B20Z2   IK20L   İridyum Güç
2000   HONDA   CR-V LX   2.0L (L4) B20Z2   KJ20CR-L11   Direnç Tak
2000   HONDA   CR-V LX   2.0L (L4) B20Z2   PK20TT   Platin TT
2000   HONDA   CR-V LX   2.0L (L4) B20Z2   PKJ20CR-L11   Çifte Platin
2000   HONDA   CR-V LX   2.0L (L4) B20Z2   SKJ20CR-A8   İridyum Uzun Ömürlü
2000   HONDA   CR-V GD   2.0L (L4) B20Z2   IK20L   İridyum Güç
2000   HONDA   CR-V GD   2.0L (L4) B20Z2   KJ20CR-L11   Direnç Tak
2000   HONDA   CR-V GD   2.0L (L4) B20Z2   PK20TT   Platin TT
2000   HONDA   CR-V GD   2.0L (L4) B20Z2   PKJ20CR-L11   Çifte Platin
2000   HONDA   CR-V GD   2.0L (L4) B20Z2   SKJ20CR-A8   İridyum Uzun Ömürlü
     bi daha aramamak için bu şekilde mi yapsak ne yapsak
« Son Düzenleme: Şubat 15, 2013, 07:44:47 ÖS Gönderen: bora06 »

yagmer

  • Mustafa DEĞER
  • İleti: 65
Ynt: Honda CRV (97-2001) Kullanan Arkadaşlar Burada Buluşalım
« Yanıtla #824 : Şubat 16, 2013, 11:41:51 ÖÖ »
merhaba arkadaşlar

bi konuda yardımınızı isteyecem sizlerden sunroof camının etrafındaki contayı değiştirmek istiyorum malum yaz gelince daha cok kullanacaz ama nereden bulabilirim daha once bulan falan varsa yardımcı olursa sevinirim.